Wat is kinderfysiotherapie

Algemeen
Kinderfysiotherapie is een erkend specialisme binnen de fysiotherapie. De kinderfysiotherapeut is gespecialiseerd op het gebied van de motoriek van kinderen van nul tot achttien jaar. Uitgaande van de normale motorische en zintuiglijke ontwikkeling kan de fysiotherapeut eventuele afwijking of achterstand in deze ontwikkeling vaststellen via verschillende onderzoeken en testen. Het kan daarbij gaan om zuigelingen, peuters, kleuters of schoolgaande kinderen met een vertraagde of afwijkende ontwikkeling. Dit kan een gevolg zijn van een aandoening aan zintuigen, organen, het zenuwstelsel, het houding- en bewegingsapparaat of door een tekort aan motorische ervaring. Problemen in het bewegend functioneren kunnen een negatieve invloed hebben op het zelfbeeld van het kind.

Spelenderwijs leren bewegen

Spelenderwijs ontwikkelen kinderen hun zintuigen en motoriek. Meestal gaat dat goed en bijna ongemerkt. Maar bij sommige kinderen duurt het langer of wijkt dit af van het gebruikelijke. Dit kan kinderen belemmeren in hun ontwikkeling. Ze hebben meer oefening nodig om een bepaalde vaardigheid onder de knie te krijgen of ze moeten leren met minder mogelijkheden zo optimaal mogelijk te bewegen. Al deze kinderen kunnen baat hebben bij behandeling door de kinderfysiotherapeut.

Kinderfysiotherapie Praktijk Breda kan u helpen met het vaststellen van eventuele motorische en/of zintuigelijke problemen van uw kind en daar een behandelplan voor opstellen.